NOODUITGANG.
©  Logo JoCas. Alle rechten voorbehouden. Historisch Museum JoCas: www.museumjocas.nl

“ Wie kennis heeft van het verleden begrijpt het heden beter !!! “

 

 

          Ik heb een vraag ! >

Terug naar de basiszaal

Erfgoed

BASIS.

 

 

 

 

 

 

                 ETHIOPIË

Ethiopië, formeel de Federale Democratische Republiek Ethiopië, is een land in Oost-Afrika.

Hoofdstad is Addis Abeba.

 

RONDLEIDING

1. Klik op de bruine naambalkjes voor een korte beschrijving.

2. Zet je muisaanwijzer op een plaatje voor extra info.

 

"Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel <ethiopië,rotskerkenvanlalibela,simien,awash,fasilghebbi,aksum,debredamo,tiya,dalomorivier,harar>; en valt onder de CC-BY-SA-3.0 (of GFDL) licentie.

 

Werelderfgoedlijst UNESCO

Bete Ghiorghis (Huis van de heilige George), kerk , Lalibela, Ethiopië. Foto: Giustino Taken.

# 1

Bet Abba Libanos, Lalibela, Ethiopië. Foto: fiverlocker.
Bete Ghenettea Mariam (Huis van Maria), kerk, Lalibela, Ethiopië. Foto: BluesyPete.

# 1

 Oryx beisa. Foto: ChrisHodgesUK, gefotografeerd in Kenia.

# 2

Fasil Ghebbi (zijkant) in Gondar, Ethiopië. Foto: Pzbinden7.

# 3

Debra Damo kerk, Aksum, Ethiopië. Foto: Giustino.
Het noorderlijke park met de obelisken, Aksum, Ethiopië. Foto: Jialiang Gao.

# 4

Koeien drinken uit de Omo rivier, Ethiopië. Foto:  MauritsV.

# 5

Veld met stéles in Tiya, Ethiopië. Foto: Julien Demade.

# 6

Detail van een stéle van Tiya met zwaardmotief. Ethiopië. Foto: Philip Kromer.

Houten balkons in de straten van Harar, Ogaden, Ethiopië. Foto: Ahron de Leeuw-

# 7

#1 - ROTSKERKEN LALIBELA
De rotskerken van Lalibela zijn een complex van 11 monolithische kerken in het noorden van Ethiopië. Het werd begin 13e eeuw volledig uit de rotsen gehouwen in opdracht van de toenmalige koning Lalibela(Gebra Lalibela was koning -negus- van Ethiopië van ca 1205 tot ca 1225). Het wordt soms ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Het complex bestaat uit 3 groepen. De noordelijke groep: *Bete Medhane Alem(Huis van de Redder van de Wereld), het grootste monolithische gebouw ter wereld en wellicht een kopie van de Sinte Maria van Zion in Aksum. Het herbergt het Lalibela-kruis. *Bete Ghenettea Mariam(Huis van Maria), waarschijnlijk de oudste van alle kerken. *Bete Golgotha, waar de tombe van koning Lalibela zou staan. *Selassie-kapel. *Tombe van Adam. De westelijke groep: * Bete Ghiorghis(Huis van de heilige George), de best bewaard gebleven kerk. De oostelijke groep: *Bete Ammanuel(Huis van Emanuel), de koninklijke kapel. *Bete Merkorios, wellicht de voormalige gevangenis. *Bete Abba Libanos. *Bete Gabriel-Rufael(Huis van Gabriel en Rafael), dat misschien ooit diende als koninklijk paleis. De kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
#2 - SIMIEN - AWASH
Nationaal park Simien is gelegen in Ethiopië en bestaat uit meerdere bergen. De Ras Dejen is de hoogste berg in dit gebied met een top op 4545 meter hoogte en is daarmee ook de hoogste berg van Ethiopië. Meerdere zeldzame diersoorten komen in het nationaal park voor, zoals de Ethiopische wolf, de gelada(apensoort lijkt op de baviaan) en de waliasteenbok. Daarnaast komen meer dan 50 soorten vogels voor in het park. Nationaal park Simien is als één van de eerste locaties in de wereld aangewezen als Werelderfgoed van UNESCO, namelijk in 1978. In 1996 is het aangemerkt als bedreigd. De Awash is een 1200 kilometer lange rivier in Ethiopië die ontspringt op het Ethiopisch Hoogland. Via het nationaal park Awash stroomt de rivier naar noordoosten, waar het ondertussen samenkomt met de Germama. In het dal van de Awash zijn restanten gevonden van de eerste mensachtigen. Het dal en de benedenloop is in 1980 door UNESCO opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Het nationaal park Awash bevindt zich in het noordelijke gedeelte van de Grote Riftvallei in Ethiopië. Het ligt 195 kilometer ten oosten van Addis Abeba. Het is in 1966 als eerste nationale park van Ethiopië opgezet, ter bescherming van de 81 soorten zoogdieren{waaronder de oryx(Oost-Afrikaanse spiesbok, een grote gespierde antilope), groene meerkat(aap), koedoe(antilope), wrattenzwijn en dikdik(kleine antilope)} en 453 soorten vogels die er voorkomen. Het park heeft een oppervlakte van 756 vierkante kilometer en bevindt zich op een hoogte tussen de 750 en 2007 meter(Fantalleberg) boven het zeeniveau.
#3 - FASIL GHEBBI
Fasil Ghebbi in Gondar, Ethiopië is een UNESCO-Werelderfgoed sinds 1979. In de 16e en 17e eeuw, was de vesting-stad Fasil Ghebbi de woonplaats van de Ethiopische keizer Fasilides en zijn opvolgers. Keizer Fasiladas liet voor zichzelf een aantal monumenten bouwen binnen de dikke stadsmuren van Fasil Ghebbi. De stad wordt omgeven door een 900-meter-lange muur. De stad bevat paleizen, kerken, kloosters en unieke openbare- en particuliere gebouwen, gekenmerkt door hindoe-en arabische invloeden, vervolgens getransformeerd naar de barokke stijl, welke door de Jezuïeten-missionarissen naar Gondar werd overgebracht. Het belangrijkste kasteel, dat vandaag de dag in een grasrijke omgeving staat, omringd door latere forten, werd gebouwd in de late jaren 1630 en vroege jaren 1640 op bevel van Fasilidas. Met zijn enorme torens en van kantelen voorziene dreigende muren, lijkt het op een deel van het Middeleeuwse Europa, overgezet naar Ethiopië. Fasiladas wordt gezien als verantwoordelijk voor de bouw van een aantal andere structuren in aanvulling op dit kasteel. De, misschien wel, oudste daarvan is de Enqulal Gemb(Ei Castle), zo genoemd vanwege zijn ei-vormige koepeldak.
#4 - AKSUM - DEBRE DAMO
Aksum, Aksoem of Axum is een stad in het uiterste noorden van Ethiopië, in de zone Mehakelegnaw van de regio Tigray, niet ver van de grens met Eritrea. De stad was het middelpunt van het koninkrijk van Aksum. Aksum is een UNESCO Werelderfgoed sinds 1980. Belangrijke bezienswaardigheden zijn een kerk waar de "Ark van het Verbond" (het centrale, allerheiligste voorwerp in het jodendom. Hierin liggen de twee stenen tafelen met daarin de door God gegraveerde Tien geboden) zou staan, een veld met obelisken en de paleizen van Kaleb en de Koningin van Sheba. Ten noorden van Aksum ligt het(waarschijnlijk uit de zesde eeuw stammende) klooster Debre Damo in het noorden van Ethiopië. Het ligt op een afgeplatte berg in de deelstaat Tigray. Het klooster werd waarschijnlijk in de 6e eeuw gesticht door Abuna(bisschop) Aregawi. Het klooster is alleen bereikbaar langs een touw waarmee een bezoeker langs een steile, 15 meter hoge rotswand omhoog moet klimmen. Het complex dat zo'n 800 bij 300 meter meet, bevat de oudste kerk van Ethiopië. Ook wordt er een aantal antieke manuscipten bewaard. Rondom het complex staat een twee meter hoge muur die waarschijnlijk uit de 9e eeuw stamt, en in opdracht van keizer Gabra Masqal werd gebouwd. Op het terrein wordt graan en gerst verbouwd. Verder wordt er wat vee gehouden.
#5 - DAL OMORIVIER
De Omo is een 760 km lange rivier in het zuidwesten van Ethiopië. De rivier ontspingt ten westen van de hoofdstad Addis Abeba en eindigt in het Turkanameer, dat grotendeels in Kenia ligt. Hij wordt vooral gevoed door de Gibe, maar ook kleinere rivieren als de Wabi, Mago en Gojeb monden uit in de Omo. Het totale verval van de Omo over zijn volledige lengte is 2000 meter, van circa 2500 meter hoogte aan de bron, tot 500 meter hoogte in het Turkanameer. Het gevolg van dit grote verval is dat de rivier erg snel stroomt en over zijn loop verschillende watervallen kent, waaronder de Kokobi. Tevens zorgt dit grote verval ervoor dat de Omo slechts beperkt bevaarbaar is, en dan met name in het gebied stroomopwaarts vanaf het Turkanameer. De Omo was in het verleden de oostgrens van de koninkrijken Janjero en Garo. Tegenwoordig vormt de Omo onderdeel van het Mago park en het Omo nationaal park, die allebei bekend zijn om hun fauna. Het stroomgebied is ook belangrijk in geologisch en archeologisch opzicht. Verschillende fossielen uit het plioceen en pleistoceen van mens(achtigen) zijn hier gevonden, waaronder fossielen uit het geslacht Australopithecus. Tevens zijn gereedschappen gemaakt van kwarts gevonden die naar schatting circa 2,4 miljoen jaar oud zijn. Vanwege deze stenen voorwerpen zijn de opgravingsgebieden rond de Omo in 1980 door de UNESCO als Werelderfgoed aangemerkt.
#6 - TIYA
Tiya is een plaats in het zuiden van Ethiopië. Tiya is één van de belangrijkste, van de ca. 160, archeologische vindplaatsen die tot nu toe ontdekt zijn in de regio Soddo, ten zuiden van Addis Abeba. De site bevat 36 monumenten, waaronder 32 gebeeldhouwde stèles bedekt met symbolen, waarvan de meeste moeilijk zijn te ontcijferen. Het zijn de overblijfselen van een oude Ethiopische cultuur waarvan de leeftijd nog niet nader is uitgewerkt en die een grote begraafplaats markeren. Ook de culturele oorsprong van de bouwwerken is onbekend. Ze vertonen gelijkenis met de(veel oudere en hogere) obelisken(stéles) in Aksum, eveneens in Ethiopië. Deze archeologische vindplaats is een UNESCO-Werelderfgoed sinds 1980. De gebeeldhouwde monolieten(monoliet: opstaande, uitstekende rots) variëren in grootte van 1 m tot 5 m. Hun vormen kunnen in verschillende categorieën worden onderscheiden: figuratieve compositie, antropomorfe('van menselijke gedaante'), halfronde of conisch en de eenvoudige monolieten. In het noordelijk gebied zijn stèles(stéle: platte opstaande gedensteen) te vinden met afbeeldingen van zwaarden in combinatie met raadselachtige symbolen en schematische menselijke figuren.
#7 - HARAR
Harar(ook wel Harar Jurol) is een stad in Ethiopië, en de hoofdstad en enige stad van de stadsregio Harari. De versterkte historische stad Harar is gelegen in het oostelijke deel van het land op een plateau met diepe kloven omgeven door woestijnen en savannes. De muren rond deze heilige islamitische stad werden gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw. Harar (Jugol), zegt zich de vierde heilige stad van de islam te beschouwen, er zijn 82 moskeeën, waarvan er drie dateren uit de 10e eeuw, en 102 heiligdommen, maar de herenhuizen met hun uitzonderlijke interieur vormen het meest spectaculaire deel van Harars cultureel erfgoed. De impact van Afrikaanse- en islamitische tradities op de ontwikkeling van de bouw van de stad en de stedenbouwkundige opzet, maakt haar bijzonder van karakter en geeft haar uniciteit. Binnen de oude ommuurde stad wonen vooral de plaatselijke Harari, daarbuiten vooral de Omoro en de Amharen. In 2006 werd het historische centrum van de stad door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het gebied van de inschrijving omvat 48 ha. Tot in de huidige eeuw, vond alle ontwikkeling plaats binnen de zestiende-eeuwse muren rond de oude stad, waar zelfs nu de bevolking nog groeit. Hoewel de moderne stad langzaam uitbreidt buiten de muren, heeft Harar in het algemeen een harmonieuze uitstraling behouden met bijna honderd moskeeën. Het Oude Harar is één van de weinige steden in Ethiopië, dat zijn grote ontwikkeling te danken heeft aan islamitische bouwtradities. Tegelijkertijd, heeft het een exotische mix van verschillende Ethiopische culturen behouden.

Zoek in Wikipedia